Project Description

Več kot 60 % Bohinja leži v osrednjem in obrobnem območju Triglavskega narodnega parka (TNP). Edini narodni park v Sloveniji je zato pomemben element pri oblikovanju in razvoju turistične destinacije Bohinj.

Slikovit Slap Grmečica (8 m) pri Nomnju pada iz korit v večji tolmun. Kljub majhni višini je sorazmerno glasen. Dosežemo ga v 15 minutah hoje in je primerno za vse pohodnike.

Pirašiški slap oz. slap Peračica je višji od 100 m in se ga lahko opazuje le v in po deževnem obdobju. Opazujemo ga lahko iz mosta čez Savo Bohinjko v Logu pri Bohinju, do vznožja pa vodi tudi steza.

Slapova Ribnice sta visoka 10 in 15 metrov. Od Srednje vasi vam bo vzelo 30 minut hoje in sta lahko dosegljiva, v strugi nad njimi pa se nahaja soteska in drsni slapovi, do katerih pa je dostop otežen.

Izvir Bistrice v Bohinjski Bistrici. Pot je primerna za vse pohodnike in nam vzame 50 minut.

Več kot 1000 različnih rastlinskih vrst predstavlja eno izmed najbogatejših alpsko apneniško rastlinskih diverzitet v Evropi. Mitska Triglavska roža je omenjena tudi v ljudski pripovedi o Zlatorogu, ne smemo pa pozabiti na divje orhideje, Planike, Triglavski svišč, Triglavski dimek, Triglavsko neboglasnico, Zoisovo zvončico, Bertolonijeva orlica. V nižjih planinah rastejo Bohinjska perunika, Clusijev svišč, Lepi čeveljc,…v dolinah pa spomladi obarvajo travnike arnike, zvončice, … ob tem pa je potrebno omeniti tudi mokrišča v okolici jezera, trstišča v Ukancu in šotnega barja na Pokljuki. Na vrhu Črne prsti pa so vršni travniki pravi botanični vrt (kranjske lilije, alpske možine, dlakavi sleč, pogačice, kukavice,…) v času zgodnjega poletja, obenem pa imamo odprt razgled na Julijske Alpe.

Na Voglu si lahko ogledate pragozd Lopata prepreden z mahovjem, porasel pa predvsem z bukvami in smrekami ter z macesnom in rušjem. Vsako leto konec maja pa je organiziran Mednarodni festival alpskega cvetja.

V neposredni bližini hotela, umeščena na morenski nasip med prehodom jezera v Savo Bohinjko, stoji cerkev Svetega Janeza Krstnika, ki jo uradno umeščamo v začetek 14. stoletja, čeprav je bila verjetno zgrajena že prej in velja za eno izmed najbogatejših stavb v Bohinju, ki zajema obdobje od romantike do baroka. V kolikor se odpravite po južni strani jezera, ki povezuje Ribčev Laz in Ukanc, stoji cerkev svetega Duha, v baročnem slogu postavljena leta 1743. Ob začetku vasi Stara Fužina stoji cerkev Svetega Pavla, ki je domnevno nastala v 13. stoletju in je obdana z obzidjem. Vse tri povezuje zunanja freska svetega Krištofa, zavetnika furmanov, za katerega so ljudje verjeli, da pogled nanj prinaša srečo. V Bohinjski dolini pa stojijo še cerkev Svete Marije Magdalene na Brodu (iz 15. stoletja), cerkev Marijinega vnebovzetja na Bitnjah, cerkev Svetega Ahacija v Nemškem Rovtu, cerkev Svetega Martina v Srednji vasi, cerkev Svete Marjete v Jereki ter cerkev Svetega Miklavža v Bohinjski Bistrici. Za vodeni ogled notranjosti cerkva je potrebna predhodna najava.